Sýrová omáčka

Nakrájíme nadrobno rajče a dáme ho zpěnit na trochu másla v rendlíku. Po pár minutkách na středním plamenu zalijeme čtvrt litrem smetany a s občasným zamícháním ohříváme. Když se smetana blíží k varu přidáme dva čtverečky nivového apetita a o něco později 100 až 150 gramů nadrobno nadrobené nivy. Když se sýr rozpustí dosolíme (nejspíš jenom trochu, niva je slaná dost) a dochutíme sušenou kořenovou zeleninou a špetkou sušeného česneku. Není nutné zabránit varu, ale nivě údajně příliš dlouhé tepelné opracovávání nesvědčí. Je šikovné připravit si k ruce trochu nějakého sýra a mléka, abychom případně mohli doladit konzistenci omáčky. Omáčkou zalijeme uvařené těstoviny se zeleninou (dobrá je třebas směs mrkve, květáku a brokolice, příště plánuji přidat chřest).

Recept svádí k obměnám – rajčata do základu jsou můj vynález, jistě by k nim šlo přidat trochu slaniny, kdo nemá rád nivu může ji nahradit jiným sýrem a změnit tak chuť k nepoznání nebo alespoň vyměnit nivové apetito za smetanové. Pikantní chuť mne láká použít sýrovou omáčku na osmažené kuřecí plátky, k experimentování lze použít i přílohy – co třebas nevařit těstoviny, ale zalít omáčkou zeleninu a máčet do ní chléb?