Jak funguje Web 2.0

Neodolám a musím se pochlubit maličkým dílkem: Hledat na českém zpravodajství – Czech news search

Myslím, že to je typický příklad toho, jak Web 2.0 funguje (nebo si to tak alespoň představuji). Chci se podívat, zda je v pipes (o těch jsem psal tady) již něco českého a tedy dám do hledání Czech. Vypadne mi jediný odkaz – pajpa na hledání článků o grafiti na českých zpravodajských serverech – tedy přesněji v jejich RSS. Grafiti je ovšem gentlemanovi platné jak nevkusný deštník.

Ale hledat na českém zpravodajství je fain a někdo už udělal půlku práce za mne. Namířím tam, kde se filtruje podle grafiti výstup z inputboxu a každý si může hledat podle čeho chce. Přidám hospodářky, ať tam není jenom bulvár iDnes a publikuji. Deset minut práce a je vymalováno. Ještě tomu začít říkat beta…

Nejlepší na tom je, že si teď můžete zadat do hledání třebas “gripeny” a subscribnout RSS, které hledá právě tento termín. Získáte tak zpravodajský kanál na míru (kdo četl Rajské fontány tak ví, proč mám pro tento přístup slabost).

A teď uvažuji dál. Samozřejmě by to šlo nějak zobecnit. Hledat víc slov, mít možnost konfigurovat zdroje pro hledání. Ale mně se dnes nechce. To určitě udělá někdo jiný. Má vše, co k tomu potřebuje.

Update: Yahoo má očividně problémy s diakritikou.