Log4E

Plugin do Eclipsu, který umožní snadno a rychle manipulovat s logováním ve vyvíjených programech. Jednoduše umožní přidat do třídy statickou proměnnou logger, logovat vstupy a výstupy z metod, hodnoty proměnných nebo na jedno kliknutí (dobře, na tři) opatřit všechny metody dané třídy logováním.

Log4E je poměrně dobře konfigurovatelný, lze si vybrat jaký z logovacích frameworků používat, zvolit formát i úrovně logování pro jednotlivé pozice (já například používám debug pro vstup do metody a trace pro výstup z ní) nebo se rozhodnout, na co vše se má plugin ptát a co rozhodovat automaticky (k nezaplacení).

Screenshot

Šikovné jsou i další příkazy, například nahrazení System.out a System.err výpisů logováním nebo změna logovacího frameworku pro danou třídu.

Log4E existuje ve dvou verzích, verzi zdarma a Pro. Profesionální verse navíc umožňuje pár docela šikovných možností, třebas si definovat vlastní šablony nebo provádět změny na mnoha třídách zároveň.

Závěr: je to šikovná, ale nikoli světoborná utilitka. Dost výrazně mi šetří čas i nervy, protože bych bez ní polovinu logů nenapsal a to by se mi vymstilo při ladění. Škoda, že není k dispozici updatovací stránka pro versi zdarma, někdo by ji asi využil. Myslím však, že mnoha vývojářům se 5.5 eura za PRO versi bohatě vrátí.