Jak znechutit programátora

Před dvěma měsíci jsem se rozhodl změnit zaměstnání. Zkusím tu sepsat pár poznámek k tomu, co všechno může programátora (a počítám i jiného zaměstnence) dotlačit k takovému rozhodnutí – snad to někomu pomůže.

Za největší problém považuji nezajímavé zadání. Pokud se programátor se svou prací neidentifikuje, čekají vás krušné časy. Pokud by práce byla jen nudná, jistě se to dá nějak řešit. Horší je pokud nemá smysl – ať už je to tvorba absurdního projektu nebo údržba kódu, který měl být před lety smazán a systém měl být naprgán znova. Jakmile má programátor pocit, že by svá data nikdy nesvěřil dílu, na kterém spolupracuje, tak je opravdu zle.

Hnusná práce. K tomu tématu se ještě někdy v budoucnu vrátím v několika postech věnovaných debuggingu. Jsou projekty, kde je téměř nemožné debuggovat a velmi obtížné přidávat funkcionalitu – nedokumentované, podivně napsané, se složitými postupy, kde deployment zabere půl dne, bez možnosti testovat nad cvičnými daty…

Nezájem managementu. Pokud se u programátora někdo z nadřízených zastaví jednou za čtrnáct dnů se slovy “kdy už TO bude?” a očividně má jen mlhavou představu, co je to TO.

Nízká morálka okolí. Vše se dá překousnout, pokud vás alespoň podrží zbytek lidí ve firmě. Když se i oni tváří, jako by přehazovali hnůj z jednoho rohu Augiášova chléva do druhého, tak je nejspíše něco v nepořádku nejen u jedince.

Dobrý příklad. Není nad to potkat kolegu, který opustil firmu, a z vydeptaného vývojáře se najednou stal usměvavý mladý muž. To je pak už tou příslovečnou poslední kapkou.

PS: Zajímavé, dopsal jsem blogpost a zjistil jsem, že tu ani jednou nezmiňuji peníze, benefity a podobné vnější stimuly. Pravděpodobně je smrt vnitřní motivace podstatně horší…

PS2: Pokud máte pocit, že se vlastně nic tak strašlivého neděje a proč nezačít chodit do práce na kafe a pro výplatu, tak se mýlíte. Je to snadná cesta, jak se stát vohnutem – a na to je vždy času dost.

PS3: Myslím, že nemusím zdůrazňovat, že má nová práce je opakem zmíněného stavu. Slovo benefit jsem v ní neslyšel, ale diskusí, jak něco zlepšit, jsem už vedl plno…