Osmý květen

Dnes je volno. Jdeme se projít, válíme se na zahrádce, děláme dlouho odkládané domácí práce.

To, proč je volno, je nám fuk. Snad jen někteří z nás nadávají na nadprůměrný počet válečných filmů v televizi. Ale je pondělí a je volno.

To, co dnešní svátek oslavuje je stará vesta. Přesto je to jedna z mála příležitostí připomenout si některé události a některé lidi. A jedním z těch, kteří si to zaslouží je generál Eliáš, předseda první protektorátní, “kolaborantské” vlády. Včera jeho ostatky a ostatky jeho ženy konečně spočinuly v Národním památníku na pražském Vítkově.

Pokud vám jméno Eliáš nic neříká nebo je vaše mínění zkaženo komunistickými hodinami dějepisu, tak vřele doporučuji si o něm něco zjistit. Můžete začít třebas článkem v Hospodářských novinách. Je to možnost, jak se zamyslet nad tím, zda jsou dějiny tak jednoznačně interpretovatelné, jak se někdy zdá. A jak se snaží někteří tvrdit.

A pokud vás generálova osobnost zaujala nebo vám přijde užitečné zjistit si něco o období Protektorátu, tak můžete sáhnout po vynikající knize Praha ve stínu hákového kříže. Je plná působivých fotografií a i texty, přestože nejdou příliš do hloubky, obsahují mnoho zajímavých informací. O Češích i Němcích, o kolaborantech i odboji, o umírněných pragmaticích i fanaticích z SS.

Technorati Tags: