Z Unixu do Webu 2.0

A je to tu! Další Velká Věc, o které se bude mluvit alespoň týden.

Yahoo se tentokrát opravdu pochlapilo – Pipes jsou dost zajímavá služba již teď. A hlavně mají i potenciál do budoucna. Zdá se, že se konečně objevil způsob, jak snadno a rychle spojovat existující weby a služby. Navíc Yahoo nic neponechalo náhodě a přišlo s kewl uživatelským rozhraním. Ale konec blurbu a hurá na věc.

Pipes ideově navazují na unixové roury. Nějaký program vyprodukuje data, předá je dalšímu programu, ten dalšímu, tak si je přehazují dokud je to baví a nakonci něco vyleze. Zdánlivě velmi omezené (data tečou jen jedním směrem, navíc žádné odbočky a větvení), ale najednou je osmdesát procent problémů snadno řešitelných.

Yahoo se inspirovalo, ale zašlo o něco dál. Fain změnou je luzné grafické rozhraní (kdo čekal AJAX nebude zklamán), ale ještě lepší je například možnost snadno debugovat připravované scripty. Co bohužel chybí je větší množství připravených zdrojů i skriptů. To však může být jen dočasný stav.

Pipes screenshot

Zdroje dat mohou být různé.

  • Vyhledávání Yahoo (nečekali jste google, že ne?)
  • Yahoo Local
  • Flickr
  • Google Base (Kdysi jsem do ní vkládal velké naděje, teď ale nevím, nakolik se uchytila. Pokud máte nějaké zkušenosti, tak se podělte v diskusi.)
  • A cokoli, co má RSS, Atom nebo RDF. To je velmi silná možnost. RSS a podobné protokoly se pomalu ale jistě stávají tmelem webu.

Akcí a filtrů prozatím také není moc. Řazení, filtrování, ořezávání a pár dalších. Na běžnou práci by to však mělo stačit. Některé operace vypadají na první pohled velmi zajímavě a jdou za hranici ostatních (ale nepostradatelných) trivialit, třeba Bábelská rybka.

Co se mi zatím líbí nejvíce jsou dvě možnosti

  • Již existující pipes můžete začlenit do svých. Takže můžete programovat i shora dolů nebo zdola nahoru.
  • Výsledek můžete exportovat v ledasčem, RSS, RDF a Atom jsou dnes asi samozřejmost, ale Json mi zvednul náladu.

Projekt se mi, musím přiznat, líbí, ale nevím, nakolik mu mohu prorokovat velkou budoucnost. Rozhodně jsem zvědavý na to, jak se uchytí, jak na něj bude reagovat okolí a nakolik bude integorván dál (co třeba přidat podporu do Automatoru?).

Zdroj: Za upozornění vděčím W2.0 komunitě na nyxu a hlavně Timu O’Reillymu. Od něj přebírám i tuto výstižnou citaci :

I want to talk about the implications for that marvelous aspect of the fundamental UNIX design: the pipe, and its ability to connect small independent programs so that they could collectively perform functions beyond the capability of any of them alone. What is the equivalent of the pipe in the age of the web? …This is one of the REALLY BIG IDEAS that is going to shape the next five or ten years of computing.