Den druhý

Za návštěvu jistě stála přednáška Martina Koutného, která se věnovala naší deformaci médii a tomu, jak se stále hlouběji propadáme do virtuální reality. Opravdu má TV N@VA vlastní nevybuchlou munici, kteru ukazuje ve zprávách?

Asi nemá smysl zmiňovat každou přednášku, kterou jsme navštívili. Pagi se s nadhledem podíval na historii Fandomu, Vojta Čepelák se pokusil o stvoření finální a dokonalé definice scif-fi a Miroslav Žamboch nás nechal nahlédnout pod pokličku tvorby Líhně. Nejvíce mne potěšil Martin Šust, který mimo jiné mluvil o edičních plánech Laseru. Ilia se nemohu dočkat a i edice Nová vesmírná opera vypadá nadějně.

Před vyhlašováním CKČ jsme přetrpěli divadlo. Zřejmě jsem se zcela minul s obsahem vánoční hry o zvěstování příchodu Pána. CKČ byla vyhlašována, jako již počtvrté, Martinem Koutným a Jaroslavem Mosteckým. Gratuluji vítězům (Jan Kovanic za krátkou povídku, Jana Jůzlová za povídku a Jiří Mazurek za novelu). A samozřejmě i Sašovi k pěknému druhému místu v krátké povídce.

Cenu Trifid si odnesly dva romány. Začínám se těšit hlavně na Kovanicovo Zapomeňte na Mars. Že by konečně po čase pořádná česká hard SF?

Moje přednáška o transhumanismu dopadla lépe, než jsem se obával. Účast byla hojnější než na páteční a publiku opět přispělo mnoha podněty a nápady, za což jim děkuji. Snad tu přednášku ještě někdy zopakuji, tentokrát si na ní ale budu muset vyhradit alespoň dvě hodiny – místy jsem musel zbytečně spěchat a brzdit plodnou diskusi.

PS: Updatovaná fotogalerie ze soboty.