Den pátý – filmový

Úterý jsme strávili z podstatné části na filmových projekcích. Původně naplánovaný Hellboy bohužel nebyl promítán, ale i tak jsme si přišli na své.

Dopoledne patřilo Star Treku. Startrekové fanfilmy nemusejí být jen špatně natočené parodie a New Voyages i Exeter ukázaly, že originální série má důstojné pokračovatele, kde si přijdou na své milovníci roztržených triček i smrtí praporčíků v červeném pyžamu.

Živod pod vodou je, pro mne, těžké žánrově zařadit. Nejvýstižnější by snad bylo označení velmi, velmi trpká místy pseudodokumentární komedie 😉 Stárnoucí autor podmořských dokumentů se vydává na svou poslední plavbu, kde se musí utkat nejen s jaguářím žralokem, ale i se svými osobními problémy. Zdánlivě jednoduchý děj skrývá na pozadí mnoho skrytých narážek a absurdit. Pokud bylo cílem diváka znejistět, tak se to v mém případě povedlo.

Ještě více znejisťujícím filmem je 2046. Netroufnu si sem napsat více než, že jde o lyrický příběh, kde se tvorba knihy mísí s jejím dějem. O tom, jaký druh fimu to je, si snad uděláte představu i z toho, že jsme v půlce filmu začali uvažovat o tom, zda promítač prohodil dva kotouče, a nedobrali jsme se k jednoznačnému výsledku.

Večer jsme ignorovali Ples Fantazie a raději si sedli do čajovny a intenzivně nicnedělali.