Den čtvrtý – divadelní

Pondělí bylo ve znamení divadla. V kině.

Odpolední Staré pevnosti vesmířanské se soustředily na rekonstrukci starých událostí ze třiadvacátého a čtyřiadvacátého století. Mnoho z nich se, podle posledních výzkumů, odehrálo jinak, než je známo z filmů a seriálů. Představení bylo plné vtipných gagů, ale bylo, mohu-li soudit, zbytečně dlouhé. Dvouhodinové divadlo bez přestávky je příliš. Stačilo by jen maličko škrtat a hra mohla být vynikající.

Večerní představení Závada není na vašem simulátoru (hru nenapsal A. C. Doyle) bylo nepochybně výpravnější. Epický příběh o simulaci detektivky přinesl nadhled i drama. A mladší diváci jistě nalezli mnoho poučení – mimo jiné to, že není vhodné nechávat líh, v lihu namočené obvazy a starý ruční granát v koši na odpadky. V kostýmní podívané, kde vlaky na místo činu odjíždějí z nástupiště 47 a 34, nechyběla žádná z klasických postav anglické detektivky a vrahem byl (SPOILER!) zahradník, kterého nehrál Vašek Pravda.

Samozřejmě jsme nemohli minout ani přednášku Františky Vrbenské o dějinách jízdy ve středověku a Jaroslava Mosteckého o křížových výpravách. Oba si drželi svou standardně vysokou úroveň a přestože se Františka Vrbenská nevyhnula několika lapsům, stály obě přednášky za pozornost. Obzvláště překvapila F. V., která se ukázala jako důstojná nástupkyně Mistra Suna a Carla von Clausewitze.

Večerní Star Trek a Star Wars galavečer patří jistě k vrcholům programu. Večer se skládal ze skečů, reklam, vyhlašování ocenění za přínos ledasčemu a písniček. Na zvláštní žádost publika zazněl i kultovní šŠŠ, šŠŠ, Sheriadan a Holodoktorův masterpiece La donna é mobile.

PS: Pondělní fotky jsou na místě. Fotky z galashow dodám, jakmile dovyrobím popisky.