ZFS na OSX?

Podle tohoto příspěvku v konferenci zfs-discuss Apple uvažuje o portování pokročilého (nenapadá mne vhodnější slovo, superpokročilý zní poněkud šíleně a úžasný zase málo high-tech) souborového systému pod Mac OS X. Pokud je to pravda, máme se na co těšit – ZFS je opravdu jedním z nejzajímavějších novinek minulého roku.

Z komentářů na OSNews stojí za pozornost tento:

ZFS is “endian-neutral” which might be making it attractive to Apple; right now Intel Mac’s are taking a bit of a disk access performance hit because they’re little-endian and HFS+ is big-endian.

The bits of ZFS that protect against corruption might be even more attractive to smaller businesses and home users, who in my experience aren’t always very good at sticking to a backup schedule.

Není to tak dávno, co jsem v této diskusi navrhoval použít pro Mac OS X jádro z OpenSolarisu a zdá se, že alespoň část z mé předpovědi by se mohla vyplnit. Je škoda, že ne celá, protože Solaris obsahuje i mnoho dalších pokročilých prvků, které by mohly posunou vniřnosti OS X vpřed o roky. To by se mohlo spolu s vyspělou objektovou technologií Cocoa, dosud nepřekonaným GUI a originalitou Apple stát opravdu ďábelskou kombinací.

Zdroj: OSNews

Technorati Tags: , , ,