No konečně (Updated)

Po devíti měsících (sic!) uvolnil Apple dlouho očekávaný update iBooka G4. Zároveň vylepšil i mimina.

Informace Mac Rumors se ukázaly být jako poměrně přesné, až na to, že čtrnáctipalcový model má stále jen rozlišení XGA. Což osobně považuji za nesmyslné plýtvání místem.

V nabídce zůstaly pouze dvě varianty dvanáctipalcová za $999 a čtrnáctipalcová, která je o $300 dražší. Liší se nejen procesorem (G4@1.33GHz v nižší a G4@1.42GHz s příslušně vyšší frekvencí FSB ve vyšší konfiguraci) a optickou mechanikou (SuperDrive je v menší variantě k dispozici jen jako BTO). Silnější varianta má, jako obvykle, i větší disk (šedesátigigový oproti čtyřicetigigabytovému). Oproti předchozím modelům přibyl do standardní výbavy k AirPortu Extreme i Bluetooth (ve versi 2.0), GPU zůstala od ATI, ale je jí Radeon 9550 (pokud vím, tak nepodporuje všechny efekty z Core Image), trackapd nyní umí i scrolování, které známe z nových Power Booků, a z Aluminií byl převzat i senzor prudkého pohybu.

Tento refit (no to to ale trvalo) konečně zvedá velikost paměti na alespoň 512MB a i velikost disku nevypadá tak ostudně, jak tomu bylo u minulého modelu. Další mírný pokrok v mezích zákona.

Zatímco u iBooků modelů ubylo, u Maců mini jeden přibyl. Nyní jsou k dispozici tři varianty – za $499, $599 a $699. Všechny mají také 512MB jako základní velikost RAM (ale zde bohužel není možnost později paměť dodat, lze jen vyměnit jediný soDIMM za jiný). Nejnižší model je vybaven procesorem G4 s frekvencí 1.25GHz, vyšší modely mají gé čtvereku na frekvenci 1.42GHz. Oproti nejnižšímu modelu mají i dvojnásobnou velikost disku (80GB oproti 40GB) a v základní výbavě obsahují i AirPort Extreme a Bluetooth. Co v nich však chybí a je nutné případně doobjednat je modem. Nejvyšší model se od prostředního liší pouze tím, že obsahuje SuperDrive. Grafická karta zůstala oproti původní únorové konfiguraci nezměněna a je to stále tristní Radeon 9200 s 32 MB paměti.

Macy mini prošli docela příjemnou změnou a hlavně prostřední model vypadá k nakousnutí. Osobně nevidím mnoho důvodů pro nejnižší variantu – absence BT a WiFi, maličký disk a pomalejší procesor imho za úsporu sta dolarů nestojí.

Update: Radeon 9550 podporuje Core Image efekty, přestože zatím není u Apple jmenován na seznamu karet, které to dovedou. První benchmarky zveřejněny zde.