DVD images Tygra pro Intel na torrentu?

Podle neověřených zdrojů se na BitTorrentu objevilo DVD s instalací Mac OS X pro intelské procesory. Neshánějte, nepoběží vám.

Podle současných zjištění používá Tygr na x86 SSE3 instrukce, které většina starších procesorů od Intelu nepodporuje. Jako větší oříšek se jeví Trusted Platform Module (Palladium), který je integrován na desce. Jde o chip pro ochranu autorských práv, který je, zatím, nutný pro funkci některých částí OS. Jeho emulátor je dosud velmi nekompletní a těžko říci, jak daleko se jeho vývojáři dostanou.

Zajímavé zjištění je, že některé části GUI (konkrétně ATSServer, který aplikacím poskytuje služby týkající se fontů) dosud nebyly portovány na x86 a používají Rosettu. Právě ta je omezena na použítí TCPA/TPM DRM.

Myslím, že nemá smysl vynášet předčasné soudy. Systém má daleko do konečné podoby a hra padouchů a hrdinů (strany si doplňte dle libosti) teprve začala.

V dalších dnech se pokusím doplnit další podrobnosti, zdroje detaily příliš nehýří a v otázkách bezpečnosti je snadné více než kde jinde podlehnout šalbě a mámení.

Drobný update: Na OSNews čtenáři hlasují o svém názoru na DRM. Výsledek je zajímavý, ale lze pochybovat o reprezentativnosti vzorku.

Zdroj: OSNews