CodeWarrior nenásleduje Apple na Intel

CodeWarrior je populární vývojové prostředí pro Mac OS X. Má poměrně solidní podíl na trhu a je populární hlavně mezi vývojáři v Carbonu, kteří si na něj zvykli již v prehistorických dobých, kdy to bylo jediné IDE, které začalo rychle podporovat produkty Apple po přechodu na PPC. Tehdy bylo pro Apple požehnánám z nebes. Dnes je však brzdou pokroku. Jeho komunita stále ztvrzele píše programy v Carbonu, místo toho, aby přišla na silnější a objektové kakao. O tom, že CodeWarrior je konzervativní, svědčí i to, že jeho současná “Professional Edition” umí generovat kód i pro klasické verse Mac OS.

Důvodů, proč MetroWerks nepřejdou na Intel, je mnoho. Vynecháme-li fakt, že se o ně při minulé KeyNote Steve Jobs nepěkně otřel, hlavním z nich nejspíše bude jejich vlastník. Tím je společnost Freescale, tedy odštěpený divize Motoroly, která vyvíjí procesory G4. Ta samozřejmě nemá zájem podporovat Intel. Zároveň se však stále více zaměřuje na embedded trhy a Linux. V této oblasti bude vývoj vlastních IDE pokračovat. Navíc byla x86 část prodána Nokii.

CodeWarrior neskončí ze dne na den. Vyjde ještě jeho desátá verse a jeden patch pro CW9. Desátá verse by měla běhat i na macích s Intelem (není zřejmé, zda nativně, pravděpodobně použije Rosettu), ale měla by produkovat pouze PPC kód. Bude k dispozici pouze ke stažení z internetu, bude mít omezenou podporu a měla by být levná (dnes zaplatíte za CW9 Pro $499). Část používaných knihoven (jmenovitě PowerPlant Framework a PowerPlantX) by se měla stát open source, ale licence dosud není známa. Uvolněn by měl být i Constructor – grafický návrhář.

A prémiová otázka pro čtenáře: Carbon tu s námi asi nebude věčně. Postupně morálně zastarává. Kdy přijde ten okamžik a Apple ho definitivně zmrazí a přestane do něj přidávat nové vlastnosti z nových OS?

Zdroj: OSNews se odkazuje na vyjádření Laurence Harrise v uhelném vývojářském mailinglistu Apple. Driss-A-Blog