Černý pás v Javě

Chcete být certifikováni? Nelíbí se vám sluníčkové ceny za certifikát a máte pocit, že Brainbench není to pravé ořechové? A nebo máte jen rádi zajímavé nápady? Jste ochotni ve stylu “něco za něco” pomoci komunitě?

Pokud jste odpověděli “ano” ve množství větším než malém, tak zkuste zamířit svůj browser na stránky javablackbelt.com. Tvůrci stránek se snaží vytvořit systém certifikátů podporovaný komunitou. Komunita vytváří otázky a dokonce je k získání některých zkoušek nutno přispět svou trochou do mlýna a například vytvořit otázku na dané téma.

Testy chtejí pokrýt nejen Javu, ale i související knihovny a nástroje – například Ant.

Některé zkoušky jsou také zaměřeny na související technologie jako je XML. Tvůrci to zdůvodňují tak, že většina znalostí vývojářů v Javě nejenže dosud nebyla měřena, ale dokonce ani rozpoznána.

Při skládání testů máte dovoleno použít online i tištěné zdroje. Odpadá tak jedna z možností jak podvádět a hlavě se tak dostáváte do situace, která více připomíná běžnou práci vývojáře.

Černý pás je jistě zajímavá alternativa k současným systémům certifikací. Těžko je může vytlačit, ale po čase, až bude systém doladěn a přibudou další testy, je může vhodně doplňovat.

********