Vše, co jsem potřeboval vědět o Windows Vista

Už jsem tu psal, že vývoj Windows Vista provázely technické problémy. Ale jak se zdá, programátorům házely klacky pod nohy i manageři nesmyslnými požadavky na ochranu DRM. Zatímco práva vydavatelů “premiového obsahu” jsou zatím v bezpečí, nešťastný návrh si odnesou uživatelé Vist už dnes. A zítra. A pozítří.

Bezpečnostní expert a výzkumník na Aucklandské univerzitě na Novém Zélandu, Peter Gutmann, zveřejnil před Vánocemi zprávu s názvem Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista. Rozebírá v ní nový operační systém Microsoftu, který byl vyvinut s velmi silným důrazem na ochranu digitálního obsahu před kopírováním. Ochrana obsahu je ve Windows Vista důležitější než stabilita a spolehlivost celého systému, je navržená tak, že jde často na úkor stability, a využívá metod, které zásadním způsobem zvyšují nejen hardwarové nároky na běh systému, ale i cenu komponent pro celý PC trh, říká Gutmann.

Díky velmi šikovně zvolenému bezpečnostnímu modelu jsou uživatelé vydáni na milost a nemilost Microsoftu, dodavatelům ovladačů a všem crackerům, kteří se za ně zvládnout vydávat:

Guttman speculates what effect this could have on military systems and refers to a 1997 incident which saw Windows NT disable the Aegis missile cruiser USS Yorktown (“NT Leaves Navy “Smart Ship” dead in the water”, Government Computer News, 13 July 1998). “Now Windows Vista can do the same thing via a by-design feature of the OS,” he says.

Rozhodně si přečtěte:

Windows Vista jsou záměrně vadné

Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista

Vista the “longest suicide note in history”: NZ researcher